Thursday, March 11, 2010

Warna Pink..Knp Perempuan agak Fanatik terhadapnya?

uhuhu..kali ni nak kongsi-kongsi maklumat ckit...kali ni nak kongsi maklumat tentang warna pink..knp perempuan suka terhadap warna pink...siap pakai baju pink la..barang2 pink la...mcm2 la n sgalanya warna pink...aku ada terbaca satu artikel ini..artikel ini mengatakan
"Rata-rata wanita menyukai berbagai benda berwarna pink. Warna ini pun memang kerap didentikkan dengan warna feminim. Contohnya para orangtua biasanya membeli segala perlengkapan berwarna pink jika bayi mereka perempuan, sebaliknya jika laki-laki biasanya akan dibelikan benda-benda berwarna biru.



Rupanya ada jawapan ilmiah mengenai hal ini. Dr Anya Hulbert dari University of Newcastle mengatakan jika wanita diberikan beragam pilihan warna, secara alamiah mereka akan lebih memilih warna-warna yang lebih mendekati warna merah.Dalam kajiannya, Hulbert melibatkan 200 lelaki dan wanita berusia 20an tahun, dan meminta mereka memilih beragam warna yang ditampilkan pada layar komputer.
Dari hasil kajian ini mendapati bahawa majoriti wanita sangat suka dengan gabungan warna biru dan merah, serta kurang meminati warna hijau dan kuning. Evolusi mengakibatkan wanita menyukai warna kemerahan. Rata-rata mereka cenderung memilih buah dan benda-benda berwarna kemerahan.
hehehe...mcm 2 rupanya..baru la aku tahu...tp sememangnya warna pink d kaitan dgn kelembutan..so golongan perempuan kan lembut2..sbb 2 suke kat warna pink...hehehe


p/s: aku suke warna biru...

4 komen dari kamu:

AtieAbid said...

hny suka pink..org kata, sapa yg suka pink nie di lamun chenta..
ehmm..betul ar tu agaknya..hehe..

epalejau said...

"serta kurang meminati warna hijau..."

aik?
aku minat ijau ni, aku bukan perempuan kah?

MRVIRUSXXX SYAM said...

huhuhu...ada la something wrong 2...x tau la kat mana...huhhu

NurulFaz said...

mana ada sumthing wrong la mr virus...minat masing2 ..ada gak guys yg fanatik dgn certain colour..adakah ada sumting wrong juga ke..hehe

---------------------------

premium beautiful corset..bukan sekadar korset utk kecantikan malah utk kesihatan..terbukti..produk hai-o yang terlaris elain bio aura http://kedaifazonline.blogspot.com / fb nurulrahman189@yahoo.com / 0197646299 kota tinggi/jb

Post a Comment